Şimci bilindiği üzre ben amerikın kalçır end litriçır tahsil eyledim.O ne oluyu ki,ne işe yararki,ne öğretiolar ki tarzı sivri sorularınızı yöneltmeyin,cengiz'e çemkiren nevriye budak'a dönüşürüm,nalet sinir bi insan olurum,küserim.Gözünüzü sevdiimin blog ahallisi barim siz yapmayın gerçek hayatta canımı kafi derecede sıkıolar zaten,araştırın guguldan çok merak ediosanız,örenirsiniz.Vakti zamanı o ne oluyu ki ne gerek varki diyen bi amcayı cinnet geçirip şöle bi keklemişliğim var.Amcacım,ya aslında gizli bi bilgi bu çok dışarı sızmasını istemioruz ama,amerika bizi ,özel yetiştirio bölüm bitince de direk amerikada işimiz vatandaşlığımız hazır oluo....Hııı söliim ben benim torun da gircek össye sene,sizin bölümü yazsın iiki söledin kızım diye gitmişti garibim.E napiim kaşınmıştı...


Konu bu değil aslına gireyim hemen,okurkene tabi bizim bölüm work and travel propogandalarının baş adayı haline geldi.Haliyle ben de istedim,arkadaşlarım çatır çatır gitmeye başlayınca.Yani ne bilim gerek gibi geldiydi,okulunu okudum ama hiç ayak basmadım daha kendisine abes yani amma velakin ben kaya gibi bi peder engeline takıldım.Benim peder amerika konusunda çok takıntlıydı zaten,teee üni tercihleri yaparken de ben amerikan yazcam dedikçe ingiliz yaz diye tutturduydu,ona göre amerika bütün ifritin,pisliğin yozlaşmanın kaynağı.Gidersem anında kötü yola düşecem,ipsiz sapsız bi amerikalı bulup evlencem,misyonerlere katılcam,uyuşturucuya bulaşcam,meksika sınırına mal kaçırırken sınır polisi tarafından yakalanıp ömrü hayatımı amerikan hapisanelerinde çürütcem ve benzeri senaryoları vardır babamın.Baba nolur bi gidecem,bakacam kitapta okuduklarımız doru muymuş,gözleyecem wallaha billaha dönecem dediysem de inandıramadım adamı,e okul da bitti ben anca gidenlerin arkasından el salladım,dönüşte maceralarını dinledim...


Hani klasik amerikan rüyası vardır.Okulunu okumasa da herkes bilir.Bolluklar ülkesi,herkesin özgür olduğu,mutluluğu bulduğu...Rags to riches stories dediğimiz olay da vardır,türkçesi amerikaya geldim beş param yoktu ama bura öle bi yer ki azizim yürrü ya kulum şimdi holdinglerim var hesabı.Amerikan'ın dünyaya sattığı,daha doğrusu bence hastalık gibi beyinlere zerk ettiği en baş ideoloji budur.Çoğu insan sanıo ki biz bu bölümde okuyunca,amerikancı insanlar olarak yetişioruz,ama çok yanlış amerikanın bu yanlış ideolojilerini gene en çok tartışan,bütün iç yüzüyle ayrımcılıklarla olsun,tarih boyunca yapılan haksızlıklarla olsun bize her detayıyla veren hocaların elinden geçtik,çok şükür ki selam ossun hepsine.


Anti american dream'e getircecem konuyu biraz gereksiz uzatmış oldum affola.Yani zaten bildiğimiz,okuduğumuz yanlışlığı,giden arkadaşlardan bol bol dinlemiştim.Kııız bi homelesslar vardı ki için acır beee,bi mahalleler var inanır mısın 500 kişi doluşmuşlar bi apartmana hepsi de kaçak yazık cık cık cık,hikayelerini çok dinledim yani.Bunlar beni yolumdan çevirmemişti,sonuçta ne var ya adam gibi giderim kendimi bilirim bişicik de olmaz yerim belli yurdum belli olur diodum ama bi film izlemişim arkadaş şok etkisi yarattı üstümde.Hani olayı bilmeyen insan bin tane şey okumuş,film izlemiş diplomalı konu uzmanı olmasam etkilesin de,beni niye etkilio kardeşim anlamadım gitti.Nehir Erdoğan'ın oynadığı,Broken Angel türkçe çevrimiyle Meleğin sırları.Bu saf temiz türk kız olarak dil öğrenmeye yeri yurdu belli şekil bi gidio amerikaya,gidiş o gidiş,nuri alçonun eline düşsen daha ii.Yeni bitirdim filmi, şimdi amerika mıııı töbeeeeee,ii böle uzaktan aman kalsııın diye geziniorum.Resmen ibretlik film çekmiş adamlar yaaa,babamın yapamadığını 2 saatte yaptı bana walla,helal olsun.Ama yine de uzak tutmam lazım bu filmi babamdan,yoksa bak gör işte ben demiştim bi bildiğim var da bıdı bıdılarının önüne geçemem,hem belki herşeye rağmen gidicem lan bi bakıcam şevkim su yüzüne çıkar yeniden,ama bundan sora anca çok sağlama alırsam tötü kalkışırım o bi kesin tabii :)))

19 yorum:

Pilli-Cadi dedi ki...

Dedigim gibi tatli rüyalar filan Amerikanin bizlere sattigi palavralar.
Heryerde Amerika propagandasi görmekten SIKILDIM.

Adsız dedi ki...

anaam bak şimdik dertlerimi açtın:) öss ye girdim derece yaptım o okul bu okul kapış kapış derken özellerden bi bahçeşehiri üşündüm birazcık, o da ayda 1500ytl veriyodu:o + hazırlıgı okumam için amerikaya gonderiyodu + okulu bitirnce master için amerikaya gonderiyodu:o tabi ben ve babacım gittik gezdik ben zaten sevmedim dedim anacım yok ben ugrasamam bu zibidilerlen babamında gozu korktu heralde noldu ist hukuka gittim:) amma parada diilde o amerika fırsatlarında nası gozum kaldı anlatamam:( neyse belki bigun erasmus olmadı work and travel:) ama önce bi filmi seyretmeye karar verdim;) nur

Böcek dedi ki...

filmi merake ttim yahu.. izliim bayram da.. ben amerika'ya gidipte bu kadar şikayet eden hiç duymamiştim gazelcim ilk kez duydum hatta..mğere neler varmış anacım :)

nazo dedi ki...

Merhaba, Amerika bi işe yarasın hiç olmazsa da yorum yazmama vesile olsun. Ben şuan eşimin eğitimi nedeniyle Amerikadayım. O yüzden iyi bir gözlemciyim şu günlerde. Amerika halkı bitik. Öyle lüks içinde falan yaşamıyorlar. Ayrıca çok da aptallar. Sokaktaki halka 2+2 kaç eder desen 100 farklı cevap alırsın. Belirli bir kesime büyük imkanlar sunup, eğitip; o kesimin ülkeyi kalkındırmasını sağlayan bir mantık var. Halk hamburger yiyip, kola ve kahve içmekten daha ileri gitmiyor. Buraya bir gelen pişman, bir de gelemeyen. Sen gelmemişsin ya iyi etmişsin.

babegazelle dedi ki...

cadı:adamlar bu ideolojiyi bu kadar derinlemesine enjekte ettiği için süper güç durumundalar bugün,malesef

nur:work and travelda kötü hikayeleri olan arkadaşlarım vardı ama bunlar işverenle çıkan sorunlardı daha çok,başına çok çok kötü bişey gelen duymadım hele ii işler seçenler gayet mutlu döndüler,babam izin vermedi gidemedim,eğer öğrenciysen senin için çok geç değil,bi arkadaşla gidersen daha bile ii olur.Ama ciddi gitme düşüncen varsa filmi izleme bence :))

böcek:anam neler neler,paran varsa hayat heryerde güzel,yoksa amerika sana sadece sürünmek için en mükemmel yer olur

nazo:kesinlikle,herşey bussiness mantığıyla işlio işte ne beklersin ki,biz işte bunlarısadece teoride bilioruz sen pratikte yaşıosundur mutlaka zorluklarını,zor tabii.Ben de anca sen gibi bi gün eşim ya da çok güvendiğim bi insan olursa yanımda kalkışabilirim herhalde:)))

osuruktanteyyare dedi ki...

çok merak ettim filmi bulimde izlim bari
dedeye verdiğin gizli bilgiyede koptum yazık yaa :D

cool cookie dedi ki...

Merhabaaaaa:)

Baslığı gorunce hemen atladım!!

Yazını okurken aynı yollardan gectimiz zamanlar geldi aklıma...İngiliz Filolojisi + Amerikan Edebiyatından dersler alıp lisansını tamamlamıs biri olaraak okul yıllarımda Amerikan rüyasına dalıp dalıp gittiğim zamanlar gözümün onunde canlandı..Aynen seninki gibi babamı bir turlu ikna edemiyerek Bostan'dan kazandığım bursu da cope atarak, ben de hep gidenlerin arkasından el salladım ve derin derin ic cektim..Hatta bazen hala acaba gidip master yapsaydım nasıl bir hayatım olurdu diye merak ediyorum..Ama sonuc olarak gidemedim ve o ruyalarımı susleyen Amerikan ruyasına olan inancım da bitti, gercekleri gordukce..Arthur Miller'ın Dead of a Salesman adlı eseri, ve The Great Gasby'i okurken de madalyonun obur tarafını amerikan Ruyasının sahteliğini anlayabiliyor insan..
Sevgiler.

babegazelle dedi ki...

cool cookie:meslektaşız demek ha :)kimbilir belki bi gün olur gidebilmek kısmet olur ama amerikan rüyasının iice çöktüğü de bi gerçek artık, gatsby ve death of a salesman de madalyonun öteki yüzünü gösteren eserler ikisini de severek okudum ama bence diğer amerikayı görmek için azınlık edebiyatına takılmak lazım,toni morrison,louise erdrich,hispanic yazarlar artık daha bi özgür yazmaya başladılar artık bu da ii bişey

ROSA E OLIVIER dedi ki...

"Love is the One who masters all things"

Mawläna Rumi...for you...baby...gazelle!...kiss.

Adsız dedi ki...

amerikan taraftari bir portre cizmek istemiyorum ama Amerika o kadar da berbat bir yer degil aslinda! evet kotu yanlarida var ama hangi ulkenin yok ki? o filmi izledim ve inanilmaz abarti oldugunu dusundum-hatta bazi yerlerde yok artik filan dedim. Turkiye'ye birakin yerlesmeyi tatile giden turistlerin basina bile neler geliyor-yani filmdekinden daha beter seyler-o acidan bakildiginda Turkiye'de yabancilar icin pek guvenilir bir yer degil aslinda!

oncelikle sunu soylemek istiyorum ki Amerika'nin her yeri ayni degil. Ben yaklasik 4 yildir amerika'nin sessiz-sakin kucuk bir kasabasinda yasiyorum-suc orani neredeyse sifir-yolda herkes birbirine selam verir-insanlar birbirine cok saygilidir-esimin bir keresinde cuzdani kaybolmustu, yasli bir amca kapiya kadar getirmisti{burada ehliyetlerin uzerinde adres yaziyor} cuzdanin icinden bir kurus para da alinmamisti.

bunun disinda amerika'lilarin aptal oldugunu da asla dusunmuyorum-her ulkenin akillilari ve aptallari vardir mutlaka ama genelleme yapmak yanlis olur-buraya gelen turkler nedense hep amerikalilarin aptal oldugunu dusunuyor -bu da genelde ingilizcelerinin yetersizligi yuzunden derin mevzulara girememeleri-yuzeysel konulardan konusmak zorunda kalmalarindan kaynaklaniyor. Yoksa cok okuyan, cok dusunen, cok kaliteli sohbetler yapabileceginiz bir suru insan var burada. en basiti daha gecen ay evimizin duvarlarini boyamaya gelen redneck-lise terk bir amcayla politikadan ve secimlerden konustuk-bilgisi karsisinda dilim tutuldu diyebilirim!

diyecegim su ki hangi ulkeye giderseniz gidin eger oranin yabancisiysaniz mutlaka zorluk cekersiniz. en buyuk zorlukta hasret-ulke ve aile ozlemiyle basa cikmak zorunda olmak. Amerika'da yabanci olmak zor ama kariyeriniz ve egitiminiz varsa secim sansi hepsi sizin oluyor. bu yuzden buraya ocu gozuyle bakmak yanlis olur. Dogru olan, dogru isler yapan insan her yerde basarili olur.

cenem dustu :)

babegazelle dedi ki...

salıncakta iki kişi:çenem düştü deme walla ii ki yazmışsın,değişik deneyimleri görmek çok ii oluo.Genellemeler aslında yanlış haklısın,bu yanlış anlaşılma da biraz alienated self-centered bi toplum olmalarından kaynaklınıo bence.Benim kendimi sağlama almaktan bahsettiğim bu.Senin kaliteli bi işin olduğu belli dolayısıyla imkanlarınız refah seviyeniz de o ölçüde öyle.Ama ii bi işin sağlam imkanların yoksa amerikan rüyası diyip de kendini yola vurmak bana çok mantıklı gelmio.

rosa:thanks

nazo dedi ki...

Banu'nun yorumunu okudum ve elbette katıldığım pek çok nokta var. Özellikle Tr. ile ilgili olanlar. Yalnız Amerika ile Türkiye'yi kıyaslamak pek doğru değil. Çünkü bir Amerikalı ile bir Türk'ün imkanı eşit değil. Neyse ben Amerika'daki kalbur üstü kesimin iş yaptığını düşünüyorum. Halk bence gerçekten kötü durumda. O yüzden Amerikan rüyası eskilerde kalmalı. Sırf merak için buraya gelmemeli. Gerçekten iyi bir iş, güven, dil bilmek çok önemli. Bu arada filmi de izlemedim ama çok merak ettim.

stickman dedi ki...

ben sırf nba maçlarına gidebilmek ve amerika sokaklarında basketbol oynamanın tadını alabilmek için gitmek istiyodum. tabi olmadı böyle bişey. gidemedim :) olsun ya, konya da güzel :p

babegazelle dedi ki...

basketbol heryerde basketbol,hem görüoruz filmlerde zencilerle beyazlar hep dalaşıo,saha için falan başa bela maazallah :))

La Loba dedi ki...

hostel'i izledim interrail'den tırstım bu filmi izledim amerika'da yaşamaktan tırstım. yediler ömrümüzü be. öyle ev kokosu olduk.

babegazelle dedi ki...

laloba:doğru ya izlememek lazım beee

Adsız dedi ki...

bebişimm abartmışsın biras yaa, geçen türkmax da çıktı film, aaa bizim ki bundan bahsetmişti, bi bakiim bakalım nasılmış, benimde amerika rüyalarımı kösteklermi dedim, oturdum izledim filmi, ama yok yani, tamamen seçim meselesi kızın yaşadığı.. hakandan sonra vurmasaymış kendini içkiye, hazır evi var, işi var, çalışma izni var, mis gibin işte daha ne istersin kullan bu fırsatı.. bunun gibilerini üniversitede görmedikmi sanki, büyük şehirde yanlış arkadaşın peşinde, ve ya bi erkek uğruna yolunu şaşırıp kendini kaybedenleri, aynı hikaye işte... kendini bilmeyen insan için ha amerika ha istanbul.. (misal: dayanamayacağım ama koptum yani sen vermessen ben yorumda yazıcaktım, hani irlanda büyükelçiliğinden aldığın cevapla ilgili yazdığın bi blogun vardı ya, orda anlattığın arkadaş işte;) tmm o böyle bi örnek değildi belki ama, bu tip bi örneğe ziyadesiyle uygundu kendisi;) )

ayrıca bebişimmm sen nehirin filmde karşılaştığı şerefsiz erkek sayısını en az beşe katlarsın :) sen vurdun mu kendini içkiye sigaraya, evini viraneye çevirdin mi, hayır.. arada depresyonun kıyısından çevirirdik tabi seni ama o ayrııı ;););) korkma korkma seeennnnn, sen neler gördün geçirdin bacımmm, amerika kurbanın olsunnn :):)mıncırdım yanağından bebişimmm, takipçinimm, muk mukk :):)

babegazelle dedi ki...

kısım asıl o arkadaşa bişey olmaz,kendisi otobüs durağına yürümekten bile çekinen,skeptik bi insan olduğu için kafayı önüne eğer hiç kimseyle konuşmazdı,sen asıl benden kork bee gel diyenin peşinden höt diye gideceğim için,ve anlatıp beni burda rezil ettiğin manyak adamları çekme yeteneğim sayesinde ben kesin sakatta olurdum...ayrıca beni amerikaya sepetlemekteki isteğin gözümden kaçmadı :)))

Adsız dedi ki...

sana var ya, iyilikte yaramıyooo, peeehhhhh :P:P söylicem tefo amcaya bağlasın kolunu bacağını, salmasın evden dışarı seni, gerçi çok çaba göstermeme gerek de yok pek ama, kehkehkehhh :):):) alınma hemen be, takılıyorum işte, seviyorum seni bebişimmm, mukk mukk :)